Gediplomeerd Parkinson bokstrainer bij boksvereniging Appingedam.

Vorige week heeft trainer Jan Koops van boksvereniging Appingedam het certificaat trainer Parkinson Boxing behaald alsmede het Amerikaanse Rock Steady certificaat.  Het Parkinson Boxing certificaat is het Nederlandse certificaat om mensen met de diagnose Parkinson te mogen les geven. Het Amerikaanse Rock Steady certificaat is wereldwijd erkend. Boksvereniging Appingedam is hiermee de enige boksvereniging in het Noorden met een trainer die zo uitgebreid op dit gebied gecertificeerd is. Hiernaast heeft de vereniging ook nog trainer Jan Hartlief die het certificaat sporttrainer Parkinson heeft.

Bovendien is boksvereniging Appingedam, naast de Nederlandse boksbond, aangesloten bij de Nederlandse organisatie Parkinson Boxing. Een organisatie die de scholen, waar Parkinson Boxing wordt gegeven, verbindt en de scholen bijstaat met adviezen en jaarlijkse bijscholingen. Het hoofdkwartier van Parkinson Boxing bevindt zich in Ede.

Sinds maart is er een aparte groep mensen binnen boksvereniging Appingedam die allemaal de diagnose Parkinson hebben gekregen. Mensen in verschillende stadia van de ziekte kunnen bij de boksvereniging terecht. Diverse oefeningen uit de bokssport komen aan bod, echter allemaal zonder lichamelijk contact. De nadruk hierbij ligt bijvoorbeeld op balans, coördinatie en dubbeltaken. Ook stemoefeningen komen hierbij aan bod.

Elke training wordt begeleidt door meerdere mensen van de boksvereniging alsmede vrijwillgers die zorgen dat de training veilig verloopt en de deelnemers helpen waar het nodig is. Bovendien wordt er samengewerkt met fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij Parkinsonnet.

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen met de diagnose Parkinson veel baat hebben bij het beoefenen van de bokssport. Ze voelen zich er beter door, krijgen meer zelfvertrouwen en het kan zelfs de symptomen van de ziekte vertragen.

De groep traint elke maandagavond tussen 18:30 uur en 19:30 uur in de gymzaal van school Olingertil. Voor meer informatie: boksverenigingappingedam@gmail.com.